Recepten met spaghettipompoen

 

Vol-au-vent met zeevruchten

Ingrediënten (6 personen):

  • 1 spaghettipompoen (ongeveer 1 kg)
  • 1 kg mosselen
  • 6 pasteitjes
  • 200 gr gepelde garnalen
  • 6 tijgergarnalen
  • 6 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • kruidentuiltje
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • 25 cl droge witte wijn
  • 100 gr gemalen comté of gruyère
  • 2 soeplepels boter
  • 2 soeplepels bloem
  • zout, peper, muskaatnoot
  • melk, olie

Bereiding:

Kook de pompoen gedurende 20 minuten in water. Snijd de pompoen middendoor, verwijder de zaden en bewaar het vruchtvlees. Was de mosselen en kook ze in de witte wijn, 3 sjalotten en het kruidentuiltje. Verwijder de schelpen van de mosselen. Filter het sap. Fruit 3 fijngesneden sjalotten in de olie. Voeg het pompoenvruchtvlees toe. Voeg ook de tomatenpuree en de fijngesnipperde knoflook. Peper en zout toevoegen. Laat 10 minuten zachtjes stoven en voeg op het einde de gemalen kaas en muskaatnoot toe. Maak ondertussen een saus met de 2 soeplepels boter, 2 soeplepels bloem en het kookvocht van de mosselen (melk toevoegen tot de totale hoeveelheid vloeistof 25 cl bedraagt). Voeg deze witte saus, de mosselen en de gepelde garnalen toe aan het pompoenmengsel. Vul de pasteitjes met het mengsel en plaats 15 minuten in een matig warme oven. Bij het opdienen de dekseltjes terugplaatsen en de tijgergarnalen als een handvatje aan de pasteitjes hangen.

Alle spaghettipompoenen zijn geschikt.

 

Gegratineerde spaghettipompoen

Ingrediënten:

  • 500 gr pompoenvruchtvlees
  • 200 gr gerookte spekblokjes
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 1 paprika
  • 3 lepels sojasaus
  • 70 gr boter
  • 70 gr bloem
  • 0,5 l melk
  • 150 gr geraspte kaas
  • blokjes feta

Bereiding:

Pompoen 45-60 minuten koken of stomen. Het vruchtvlees uithalen. Gerookte spekblokjes bakken samen met de versnipperde ajuin, het  teentje geperste look, de in reepjes gesneden paprika en de sojasaus. Kruiden met peper en zout en onder het vruchtvlees mengen. In beboterde vuurvaste schotel brengen. Kaassaus maken. Pompoenmengsel overgieten met de kaassaus. Bestrooien met geraspte kaas en blokjes feta. Gratineren in de oven.

 

Spaghetti-pompoen op zijn Italiaans

Ingrediënten:

  • 1 spaghettipompoen
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 gesneden ui
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 2 gesneden tomaten -of kersttomaatjes
  • 100gr feta in kleine blokjes
  • 3 eetl zwarte olijven, fijngesneden
  • 2 eetl fijngesneden verse basilicum

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C. Snij de spaghettipompoen overlangs in twee en verwijder de zaden. Leg deze op een ovenplaat bedekt met bakpapier met de gesneden oppervlakte naar beneden. Laat dit in de oven gaar komen totdat je er met een scherp mes kan in prikken. (Ong. 45min). Als het vruchtvlees gaar is haal je de pompoen uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Terwijl fruit je de ui in de olijfolie. Voeg er de look aan toe. Als laatste voeg je de tomaten toe en laat ze eventjes opwarmen. Voeg dit nu samen met het uitgeholde vruchtvlees van de spaghettipompoen. Voeg de feta, olijven en feta toe. Lauw-warm serveren. Smakelijk!

 

Quiche van spaghetti-pompoen en spinazie

Ingrediënten:

  • 300gr spinazie
  • 300gr vruchtvlees van een spaghettipompoen
  • 1 volledig losgeklopt ei
  • 3 eiwitten
  • 500ml melk
  • 1 bol mozarella
  • 1/3 tas broodkruimels

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C. Gaar het vruchtvlees van de spaghettipompoen. (Dit kan op bovenstaand beschreven manieren: koken of in de oven, of in de microgolfoven: prik met een vork 5 maal gaatjes in de spaghettipompoen, leg 10 minuten op maximum in de microgolfoven, draai de pompoen en opnieuw 10 minuten in de microgolfoven, herhaal dit totdat je met een scherp mes in de pompoen kan steken en het vruchtvlees gaar is). Leg de pompoen langs de kant om wat af te koelen. Daarna snij je de pompoen in twee, verwijder je de zaden en lepel je het vruchtvlees uit de schil. Doe daarna 300gr vruchtvlees in een grote kom. Voeg het ei, eiwit, de melk, de mozzarella, en de spinazie toe en meng goed. In een schotel strooi je de broodkruimels. Daarboven doe je het mengsel. Bak de quiche 45 minuten in een voorverwarmde oven. Laat eventjes afkoelen en dan snijden.

 

Spaghettipompoen gevuld met gehakt en boerenkool

Ingrediënten:

  • 1 spaghetti-pompoen
  • 500gr (kalfs)gehakt
  • 500gr boerenkool
  • 1 wortel
  • 1 ei
  • 200gr gemalen kaas

Bereiding:

Snij de pompoen in 2 en verwijder de pitten. Besprenkel de binnenkant van de pompoen met olie. Laat deze ongeveer 25min. garen in een oven van 200°C. Was ondertussen de koolblaadjes en laat 5min. koken. Snij de wortel in dunne schijfjes. Meng het gehakt met de wortel en de kool en voeg er het ei aan toe. Kruid dit met peper en zout. Eens de spaghettipompoen gaar is vul je deze met het mengsel en bestrooi met de kaas. Steek dit opnieuw in de oven op 180°C gedurende 30 min.

 

Spaghettipompoensoep

Ingrediënten:

  • 1 spaghettipompoen
  • 4 wortelen
  • 2 aardappelen
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 koffielepel  kerriepoeder
  • zout, peper
  • 20 cl room

Bereiding:

Snij de spaghettipompoen middendoor en verwijder de zaden. Plaats de twee helften in de microgolfoven en laat garen. De spaghettipompoen is gaar als de spaghettidraden loskomen en je ze gemakkelijk met een vork kan losmaken van de schil. Rasp de wortelen en schil de aardappelen. Snij ze in stukken. Breng de wortelen, aardappelen en spaghettidraden in een kookpot. Bedek met water. Voeg bouillonblokjes,  kerriepoeder  en zout toe. Laat koken tot de groenten gaar zijn. Mixen. Eventueel extra kruiden, naar eigen smaak. Room toevoegen. Nog enkele minuten verwarmen, niet meer laten koken.

 

Spaghettipompoen met scampi’s, paprika’s en ananas

Ingrediënten:

  • 1 spaghettipompoen
  • 400 gr gepelde scampi’s
  • 2 rode paprika’s (of  1 rode en 1 groene)
  • 1 ananas
  • 3 tomaten
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • paprikapoeder en zout
  • olijfolie

Bereiding:

Snij de spaghettipompoen middendoor en verwijder de zaden. Plaats de twee helften in de microgolfoven en laat garen. De spaghettipompoen is gaar als de spaghettidraden loskomen en je ze gemakkelijk met een vork kan losmaken van de schil. Reinig de ui en de look en hak ze fijn. Pel  de tomaten en snij ze in blokjes. Verwijderen de zaden van de paprika’s en snij ze in reepjes. Reinig de ananas en snij in blokjes. Verwarm de olijfolie  en laat de ajuin en de look lichtjes stoven. Voeg de paprika’s en de tomaten toe. Laat garen. Voeg tenslotte de ananas toe. Maak de spaghettidraden los van de schil. Bak de scampi’s kort in olijfolie.
Serveren: spaghettidraden  in het midden van het bord, de groetenmengeling rond de spaghettidraden en enkele scampi’s erbovenop.

 

Gratin van spaghettipompoen

Ingrediënten:

  • 1 spaghettipompoen
  • 1 kg tomaten
  • 125 gr champignons
  • 100 gr mozzarella (in plakjes of gemalen)
  • 100 gr parmesan
  • peterselie
  • spaghettikruiden, zout, peper

Bereiding:

Snij de spaghettipompoen middendoor en verwijder de zaden. Plaats de twee helften in de microgolfoven en laat garen. De spaghettipompoen is gaar als de spaghettidraden loskomen en je ze gemakkelijk met een vork kan losmaken van de schil. Vul een beboterde ovenschotel achtereenvolgens met de spaghettidraden, de gepelde en in stukken gesneden tomaten, de in plakjes gesneden champignons en de mozzarella. Voeg tussen de verschillende lagen spaghettikruiden, zout en peper toe naar eigen smaak. Bestrooi met parmesan. Laat gratineren in de oven. Versier met fijngehakte peterselie.

 

Quiche met spaghettipompoen

Ingrediënten:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 spaghettipompoen
  • 200 gr gerookte spekblokjes
  • 250 gr kerstomaatjes
  • 100 gr rijst
  • 3 eieren
  • 1 dl room
  • 2 soeplepels groentebouillon in poedervorm
  • 100 gr gemalen gruyère

Bereiding:

Snij de spaghettipompoen middendoor en verwijder de zaden. Plaats de twee helften in de microgolfoven en laat garen. De spaghettipompoen is gaar als de spaghettidraden loskomen en je ze gemakkelijk met een vork kan losmaken van de schil. Verwarm de oven op 210°C. Bedek een taartschotel met het  bladerdeeg. Prik in de taartbodem. Maak de spaghettidraden los van de schil met behulp van een vork. Meng de spaghettidraden, de eidooiers, de room, de spekblokjes, de groentebouillon, de rijst en de kerstomaatjes (doorgesneden). Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg ze toe aan het mengsel. Stort het mengsel op het bladerdeeg en bestrooi met de gemalen gryère. Plaats in de over gedurende 25 minuten.

eXTReMe Tracker